Mere om Holstein Folds

Holstein Folds laver lamper og andet interiør med afsæt i den japanske papirfoldekunst origami. Lamperne består af moduler, der samles med hinanden og giver en kalejdoskopisk effekt, når de mange folder symmetrisk overlapper hinanden. På mange af modellerne samarbejder Tune med sine forældres snedkeri, der drejer trædelene i hånden eller konsulterer Tune i designprocessen af de øvrige trædele, der bruges til at integrere skærm og pære. Det andet interiør og de øvrige produkter er afstikkere, der er dekorative eller formidlende såsom ophæng og fold-selv sæt. Holstein Folds er blevet til i et forsøg på at give andre mennesker den glæde og tro på sig selv, og det håb, som origamien gav Tune dengang, da den viste sig for ham: “Jeg blev så glad af at skabe noget med mine hænder, og den oplevelse arbejder jeg i min virksomhed på at give videre til mennesker, der har slået sig på arbejdsmarkedet eller har svært ved at komme ind på det. Jeg samarbejder med jobcentre og uddannelsesinstitutioner om praktikker til borgere/elever, som ønsker at prøve at arbejde i nogle rammer, der kan rumme deres behov.”

Beskriv dit produkt med tre ord:

Håndlavet. Blødt (lys). Håb.

Hvilke materialer arbejder du med?

Papir og træ

Af hvem, hvad eller hvor får du inspiration?

Jeg er inspireret af naturen og menneskets trang til at sætte den på formel. Naturen er både ordnet og struktureret, men også kaotisk og vild. Det ses i de mønstre, der opstår, hvor de forskellige folder overlapper hinanden, og det ses i de små ujævnheder i folderne, fordi det er foldet i hånden. I forhold til designtradition folder jeg mig ind i Japandi-trenden; det enkle i den skandinaviske designtradition og det japanske islæt, som papiret og origamien uundgåeligt tilfører.

Hvordan skiller dine produkter sig ud fra andre i samme branche?

Alle moduler er designet af mig og foldet i hånden af mig. Ingen maskin- eller computerkraft her. Kun hændernes fri leg i designprocessen og det kritiske øjes styring mod det endelige produkt. Derfor signeres hver eneste lampe (på et ikke-synligt sted). Jeg bruger papir, hvor andre bruger plastik, jeg designer mine moduler selv, hvor andre bruger det samme modul samlet på forskellige måder.

Hvem designer du til?

Jeg designer til folk, der vil have mere end en lampe. Til folk der vil have gennemført design og godt håndværk og blød, behageligt lys. Det er også folk, der går op i smukt formgivne lysende skulpturer til gallerivæggen, sengebordet eller hall'en.

Hvordan har dit produkt udviklet sig gennem tiden?

Mine lamper er blevet større og papiret er skiftet ud med et mere lysgennemtrængeligt og FSC-certificeret syrefrit papir. Jeg er startet ud fra et fokus på at skabe for mig selv og i dag handler det mere om at skabe ud fra det, jeg hører, at mine kunder kan lide. Så spørgsmålet "Har du dem også i store" er blevet til en lampe og folks gentagne begejstring for min enkleste model er blevet til flere enkle, som også er lettere for mig at producere og lettere for praktikanter at lære og som derved kan give en god oplevelse til dem.

Fortæl os om det produkt du er mest stolt af - og hvorfor?

Det er min pendel Hvidkløver. Den har færre moduler end de fleste andre modeller, men hvert modul tager 10 minutter at folde og så skal den samles i fem forskellige trin, så den tager enormt lang tid at fremstille. Derudover er dens træstykke drejet i hånden, hvilket gør, at man som kunde har mulighed for selv at vælge træsort, så den fx. kan matche spisebordet. Den kan også drejes i en hvid træsort og males med en farve, der passer til væggen eller gardinerne. Og endelig har den sådan et roligt og poetisk udtryk tændt såvel som slukket.

Hvem er dine vigtigste samarbejdspartnere? 

Jeg samarbejder bredt. Både i forhold til min sociale ambition for virksomheden og i forhold til at få mine produkter bragt ud i landet. Jeg deltager også i begivenheder af såvel kommerciel som undervisningsmæssig karakter. På den måde har jeg foldet 1.000 traner sammen med Mujis kunder, som skrev et personligt ønske på det papir, som de foldede til en trane, og jeg har foldet gaver til et luksus bilfirma, der ville give en personlig gave til alle deres kunder.

Jeg samarbejder også med kunder, som vil have en helt unik lampe. Enten tilpasser jeg allerede eksisterende modeller eller også tænker jeg helt nyt sammen med dem. Derudover er jeg også åben over for at høre fra mine forretningsmæssige samarbejdspartnere om, hvad kunderne efterspørger.

Tre personlige eller pudsige facts om dig?

  • Jeg har engang været så meget i flow og arbejdet så hårdt og intenst og længe på et design, at jeg var ved at besvime hen over bordet, da jeg samlede det sidste modul.
  • Jeg fik engang mine forældre til at dreje et meget stort ophæng til en meget hemmelig lampe, der var så hemmelig, at jeg ikke måtte vise dem designet - kun en arbejdstegning af det, jeg ville have dem til at lave. Stor var overraskelsen, da de kunne åbne deres gave på deres 40 års bryllupsdag og konstatere, at det ophæng de havde drejet var brugt i en helt unik lampe til dem selv.
  • Jeg kan være så distræt - eller jeg er nogle gange så optaget af noget helt andet end det jeg skal være optaget af - at jeg glemmer de skruer, jeg skal bruge til at samle min bod, så jeg kan udstille mine lamper. Heldigvis er jeg også kreativ og god til krisestyring :)